GMO w Polsce przegłosowane

GMO w Polsce przegłosowane. Zrób coś z tym! Czy pozwolisz aby rząd olewał Twoje dobro?

Temat GMO jest znany nie od dziś, choć niestety alternatywne media, publikujące już od wielu, wielu lat wyniki badań trafiały na ścianę kpin i szyderstw twierdzących, że to kolejna teoria spiskowa. Niestety, dopiero debata nad GMO w Polsce, ba przeforsowanie i zezwolenie obrotu GMO w naszym kraju ludzie zaczynają się budzić… ale czy nie za późno? Postaram się w pigułce zobrazować jedną z największych broni przeciw ludzkości. I choć już widzę drogi czytelniku twój uśmiech politowania, postaraj się zaznajomić z tematem. A gwarantuje Ci, że nie będzie Ci doi śmiechu.

Czym jest GMO

GMO – czyli  Organizm Modyfikowany Genetycznie z ang. Genetically Modified Organizm. Jest to wiec takie zmiany genetyczne żywności (głównie roślin uprawnych jak zbóż, choć obecnie owy termin tyczy się już wszelkiego rodzaju zmian w żywności: zarówno roślinnych jak i zwierząt). Oficjalnie celem GMO jest zmiana genetyczna roślin, aby były odporne  na płyny, które zabijają chwasty, a w następstwie eliminacja wszystkich aspektów które niszczyłyby uprawy. Choć idea zdaje się intuicyjnie prawidłowa i korzystna dla efektywnego wytwarzania żywności dla ciągle zwiększającej się populacji to ukryty jest w tym niecny plan.

06.2003 – naukowcy oznajmili, że sekwencja genów wszczepionych roślinom zmieniła kolejność, więc genetyczne modyfikacje nie są stabilne, ale również niejednolite w sposobie w którym się zmieniają.

Owe wstępne badania zostały szybko zdyskredytowane zarówno przez koncerny jak i rządy oraz świat naukowy.

MONSANTO – jest największym koncernem technologicznym, budujący monopol na badania, patenty ale i dystrybucję żywności genetycznie modyfikowanej.  Obecnie firma jest największym producentem nasion roślin transgenicznych (GMO) – czyli trujących mutantów, które według „niezależnych” badań sponsorowanych przez firmę są rzekomo jadalne i zdrowe. Wynalazło polichlorowane bifenyle (PCB) i (DDT) . Wkrótce okazało się, że są silnie toksyczne, powodują raka i problemy reprodukcyjne u zwierząt i ludzi. Chociaż wycofano je z produkcji w latach siedemdziesiątych, miliony ton (PCB) i (DDT)  , krąży w środowisku, odkładając się w tkance tłuszczowej organizmów żywych i przenosząc się wzdłuż łańcucha pokarmowego. Każdy z nas posiada (PCB i DDT) w ilościach znacząco podnoszących ryzyko nowotworów.

Aspartam- produkcja przejęta później przez Monsanto; niektóre badania sugerują, że związek ten zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów.

BST (rBGH, Posilac) – zmodyfikowany genetycznie hormon wzrostu, zwiększa u krów produkcję mleka. Niestety, okazało się, że zwiększa również ryzyko zachorowania na raka piersi, okrężnicy i prostaty u pijących to mleko. Stosowanie BST jest zakazane w krajach UE.

W czasie 100-letniej historii firm  Monsanto jej specjaliści zawsze twierdzili, że nowe technologie, które wprowadzają, są całkowicie bezpieczne. Po latach okazywało się, jak tragicznie się mylili. Korporacja słynie z gigantycznych przekrętów, kłamstw i korupcji najwyższych szczebli władzy oraz bezwzględnego egzekwowania kupionych przez siebie przepisów prawnych, do rujnowania życia zwykłych, drobnych farmerów. Pracuje też nad totalną destrukcją bio-różnorodności światowych upraw – w imię zysku i totalitarnej kontroli wszystkich ludzi. Firma owa jest dziś największym producentem broni biologicznej używanej przeciwko całej ludzkości. [http://nwonews.pl/artykul,2832,Szatanskie-nasiona]

1-25.07.2005 – John Tiffany w „American Free Press” napisał artykuł „Ujawnione skutki tajnych badań. genetycznie zmieniona kukurydza potajemnym zabójcą”. Źródłem pracy jest opublikowane w londyńskim piśmie „Independent” wyniki badań, przeprowadzonych przez Monsanto. Są to wycieki tajnych badań Monsanto opracowane w 1139 stronicowym raporcie. I jakie są ich wyniki? Otóż badania zmian genetycznych w żywności powodują poważne problemy zdrowotne u konsumentów.

Badania na szczurach karmionych modyfikowaną kukurydzą – kod MON863 spowodowały deformacje organów wewnętrznych do niebywałych rozmiarów oraz zmieniły się składniki krwi. MONSANTO wiedząc o wynikach swoich badań nie tylko nie zaprzestała swojej dystrybucji ale i coraz śmielszych wariancji genetycznych.

Kukurydza genetyczna MON863 – zabija robaki podgryzające korzenie kukurydzy. [1] jak i zawiera gen bakterii produkującej białko toksyczne dla owadów atakujących roślinę, ale ponoć bezpieczne dla innych zwierząt i człowieka. Szkodliwość tej kukurydzy polegała na doprowadzaniu do zaburzeń funkcjonowania nerek i wątroby oraz uszkodzeń nadnerczy, serca i śledziony. W komórkach rośliny produkowane jest owadobójcze białko Cry (Cry3Bb1) – delta-endotyksyna. Białka Cry (istnieje ich około 130 różnych, Cry3Bb1 jest jednym z nich) są toksyczne po zjedzeniu przez owada. W środowisku zasadowym przewodu pokarmowego owada następuje aktywacja białka Cry – łączy się ono ze specyficznymi receptorami w błonach komórek przewodu pokarmowego. Powoduje to powstawanie otworów w błonie, zniszczenie komórek co doprowadza do śmierci owada. Receptory dla tych białek nie występują na powierzchni komórek jelitowych ssaków, dlatego też ludzie i inne ssaki nie są na ich działanie wrażliwe. (Źródło: Rzeczpospolita, PAP)

2004 – nie bacząc na własne badania Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał tę kukurydzę MON 863 za bezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt (na równii jak kukurydza tradycyjna). Wyraziła zgodę na import tej kukurydzy do UE  na 10 lat. jako pasza dla zwierząt hodowlanych.[2] Zdziwnieni? Mało tego…

2004- pojawiają się pierwsze dokumenty poświęcone GMO.

Kolejny film powstały w tym roku opisuje zagrożenia i skutki ingerencji w genetyczną budowę materii. Pokazuje mechanizmy działania ogromnego biznesu jakim stała się genetyka. Pokazuje brak odpowiedzialności, powodowany chęcią zysku bez względu na koszty.  Dyrektor ds. Corporate Communication firmy Monsanto powiedział: „Monsanto nie musi zapewnić bezpieczeństwa używania organizmów modyfikowanych genetycznie. Naszym celem jest sprzedaż GMO w możliwie największej ilości. Zagwarantowanie bezpieczeństwa GMO jest zadaniem FDA [Food and Drug Administration – Amerykańska rządowa Agencja ds. Żywności i Leków]  Kiedyś ludzie uprawiali ponad 5 tysięcy różnych gatunków ziemniaków na całym świecie, dzisiaj jest to zaledwie kilka gatunków. 97% różnych odmian warzyw uprawianych na początku 20 wieku już nie istnieje. Ten brak różnorodności stał się przyczyną zwiększonego zagrożenia dla roślin. Biologiczna równowaga została zachwiana i aby rozwiązać problem ludzie zaczęli stosować środki chwasto i owadobójcze. Stosowanie tych środków zwiększyło koszty produkcji, zanieczyściło wodę i negatywnie wpłynęło na zdrowie ludzi.

2007 – Profesor Giles-Eric Seralini, biolog molekularny z francuskiego Uniwersytetu w Caen publikował prace na temat transgenicznej kukurydzy amerykańskiej. Była to ponowna analiza danych z badań nad kukurydzą  MON863, które to już wtedy dowodziły szkodliwości kukurydzy MON863.

2008 – pojawia się niezależny film o największym potworze korporacyjnym jakim jest MONSANTO, który stanowi śmiertelne zagrożenie nie tyko dla gatunku ludzkiego, ale dla wszelkiego życia na naszej planecie. Dokument jest podsumowaniem kilkuletniego dziennikarskiego śledztwa znanej francuskiej dziennikarki.

W filmie znajdziemy m.in. informacje o historii potwora: od Polistyrenów, PCB, broni chemicznej: słynnego defoliantu „Agent Orange” i dioksyn, po wspaniałe wynalazki przemysłu żywnościowego jak DDT, Aspartam, czy krowi hormon wzrostu. (te ostatnie omówię w oddzielnych wpisach, ponieważ są równie ważne do nakreślenia zabójczych właściwości stosowanych na całym Świecie).

Owy materiał był dużym wstrząsem dla świadomego widza. Zaszczepił możliwość i niechęć do GMO. Niestety nawet tak znaczna produkcja obracała się tylko w alternatywnym nurcie kolejnych teorii spiskowych. Ale prawda sama się obroni i ma to miejsce tu i teraz. Boję się tylko że owa świadomość następuje już za późno.

Jak wygląda potencjał wzrostu upraw GMO na Świecie?

GMO na świecie z 2008

Badania ujawniające prawdę o stosowania GMO

12.2009 – Przedstawiciele Bayera – firmy produkującej modyfikowane genetycznie rośliny, przyznali się, że nie są już w stanie kontrolować rozprzestrzeniania się genetycznie zmodyfikowanych roślin, mimo, że “wdrożyli już najbardziej skuteczne metody wstrzymania rozrostu”, co grozi zniszczeniem upraw roślinnych w USA i destrukcją Natury.

Dr Vyrgan Howard z Uniwersytetu w Liverpoolu wzywa do opublikowania wyników badań nad żywnością GMO, stwierdzając na podstawie licznych badań że produkty zmienione genetycznie uszkadzają w nich obronny system immunologiczny. (Henryk Wesołowski, str. 136). Mało tego udowadnia, że GMO , a szczególnie PCB, polichlorowane bifenyle, które wpływają one na tarczycę, produkcję hormonów, a poprzez to i na ludzką agresywność. Wg doktora Vyryana Howarda, który zaprezentował testy krwi pani komisarz Margot Wallström., różne dawki pestycydów zawierające PCB,  mogą zróżnicować życie również tak bliskich krewnych, jakimi są bliźnięta. Jedno z nich, które z ciała matki „zyskało” więcej PCB, będzie prawdopodobnie bardziej agresywne i mniej zrównoważone w sferze seksualnej niż drugie.

Bifenyli zostało dotychczas wyprodukowanych około 1,5 mln ton. Połowa tej ilości jest wykorzystywana do dzisiaj. Reszta jest rozrzucona po wysypiskach i w wolnej przyrodzie, gdzie się nie rozkładają, tylko zalegają i czekają na swoją nową „szansę wśród ludzi”. U człowieka PCB odkładają się w tkance tłuszczowej i wątrobie, a negatywnie wpływają nie tylko na serce, mózg,  skórę, czy system immunologiczny, ale także na rozwijające się dzieci w ciałach matek – macica jest dzisiaj ryzykownym miejscem do życia. Stosowanie kiedyś tak znanego „cudownego” pestycydu jest zabronione już od 30 lat. U kobiet z wyższą zawartością DDE istnieje podwyższone ryzyko przedwczesnych porodów. DDT również powoduje zaburzenia w trakcie porodu, przynajmniej u zwierząt. Obydwie te substancje gromadzą się w tkankach powoli. Giną tylko z utratą tkanki tłuszczowej, np. z mlekiem matki. W ten sposób „chemia” nie zagraża tylko kobietom i mężczyznom, ale rodzącym i karmiącym matkom i ich dzieciom. [Artykuł opublikowany w ,, Mf Dnes,,  Michał Mocek, żródło: http://www.maknatura.pl/blog/index.php?option=com_content&view=article&id=15:w-naszej-krwi-znajduje-si-wiele-obcych-substancji&catid=5:oczyszczanie-organizmu&Itemid=2″%5D

2012 – Badanie nad GMO opublikowane w czasopiśmie The Foof & Chemical Toxicology Journal, a następnie zostało przedstawione na konferencji prasowej w Londynie. Badanie uznano za najbardziej dokładne badanie, kiedykolwiek opublikowane w zakresie skutków zdrowotnych żywności GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach.

Tym razem karmiono szczury kukurydzą o oznaczonej NK603, która to jest odmianą kukurydzy GMO stworzonej przez korporację Monstanto. Kukurydza ta jest w powszechnym użytku przemysłowym, gdzie używana jest do produkcji artykułów spożywczych, takich jak płatki, tortille i chrupki na bazie kukurydzy (w przeciwieństwie do tych z ziemniaków – te puszyste). Szczury karmiono także śladową ilością nawozu chemicznego Monsanto Roundup. Spożywanie przez szczury tych produktów skutkowało u szczurów rozwojem nowotworów, rozległymi szkodami w narządach wewnętrznych oraz przedwczesną śmiercią. [z]

Badania GMO

Jak donoszą wyniki badań, wpływ GMO jest szokujący. Oto niektóre z szokujących ustaleń, jakie potwierdzono na badaniach opierających się na długoterminowym spożywaniu GMO:

  • Do 50% samców i 70% samic umarło przedwcześnie w porównaniu z 30% i 20% w grupie kontrolnej.
  • Szczury karmione kukurydzą GMO i śladowymi ilościami Roundup doznały poważnych obrażeń w tym organiczne uszkodzenia wątroby i uszkodzenie nerek.
  • We wszystkich zabiegach i u obu płci wystąpiło 2-3 razy więcej nowotworów niż w grupie kontrolnej.
  • Do 24 miesiąca 50-80% samic rozwinęło nowotwór, z nawet trzema guzami na zwierzę.
  • Pierwsze duże nowotwory wykrywane są w czasie od 4 do 7 miesięcy. Większość nowotworów wykrywana była po 18 miesiącach.

Badania te odkrywają 3 nowe skutki spożywania genetycznie modyfikowanej kukurydzy. Efekty zależały też od płci, gdzie samce szczurów okazywały się trochę odporniejsze.

Zauważono doprowadzenie do zaburzeń funkcjonowania głównie nerek i wątroby, będących narządami oczyszczającymi, detoksykującymi organizm. Zaburzenia zauważono także w sercu, nadnerczach, śledzionie i układzie krwiotwórczym. Dane wskazują na toksyczność względem wątroby, która nie daje rady z oczyszczaniem substancji z produktów GMO – prawdopodobnie z powodu nowych pestycydów, specyficznych dla każdego rodzaju genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Ponadto sugeruje się niezamierzone konsekwencje metaboliczne żywności GMO.Hormon wzrostu

„To badanie pokazuje nadzwyczajną liczbę guzów rozwijających się wcześniej i bardziej agresywnie – szczególnie u samic. Jestem w szoku w odniesieniu do skrajnie negatywnych skutków dla zdrowia.” powiedział Dr Michael Antoniou, biolog molekularny, King College London.

„Możemy spodziewać się, że spożycie kukurydzy GMO i herbicydu Roundup, poważnie wpływa na zdrowie człowieka.” powiedział Dr Antoniou.

„Jest to pierwszy raz, kiedy badanie nad długoterminowym karmieniem zwierząt zbadało wpływ żywienia kukurydzą GMO lub herbicydem Roundup, lub połączeniem obu, a wyniki są bardzo poważne. U samców szczurów stwierdzono choroby wątroby i nerek, w tym nowotworów i co bardziej niepokojące, u samic szczurów wytworzył się rak sutka na poziomie, który jest bardzo niepokojący, 80 procent samic szczurów miała guzy sutka pod koniec badania.” powiedział Patrick Holden, dyrektor Sustainable Food Trust.

Opracowane w oparciu o: http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

Szerzej na ten temat można zobaczyć tu:

Kolejne dowody groźnych następstw jakie jest konsumpcja produktów GMO

Zanim przejdę do sprawy Polski i związany z tym temat GMO trzeba określić raz na zawsze, jakie następstwa niesie konsumpcja GMO. Pod sumując, GMO prowadzi do:

– nowotworów,

– uszkadzania obronny systemu immunologicznego

– bezpłodności

To wszystko prowadzi do powolnego uśmiercania konsumentów! JEST TO BROŃ MASOWEJ CHOĆ DŁUGOOKRESOWYM ETAPEM DEPOPULACJI.

Nonsens?

1997 – Na konferencji ONZ w Pekinie szef oenzetowskiego programu Żywnościowego powiedział: „zamierzają użyć żywności jako broni przeciwko ludzkości”.

Globalne ludobójstwo odbywa się na wielu frontach. Przeprowadzane jest ono zgodnie z doktryną „gradualizmu” czyli stopniowego, trudnego do zauważenia zwiększania zamordyzmu. Totalitarne zmiany zaczynają być zauważalne dopiero gdy porównuje się sytuację do tej sprzed kilku miesięcy czy lat. Gradualizmowi sprzyja cisza medialna – opanowane przez globalną mafię kryminalne media nie informują o ważnych sprawach, dając tylko tzw. „papkę medialną” zaciemniającą uwagę odbiorcy.

Sposobem implementacji złej żywności, oraz GMO jest Kodeks Żywnościowy zatwierdzony w 2009 roku!

Mało? Współczesnymi genetykami są osoby, które jeszcze dekadę temu nazywano.. eugenikami! (jak np Ci z General Electric)

Wg szacunkowych planów epidemiologicznych WHO i FAO przewiduje:

1. Wytyczne dotyczące witamin i minerałów spowoduje około 3 mld zgonów

2. Przez zagłodzenie zemrze 1 mld ludzi

3. 2 mld umrą na choroby możliwe do uniknięcia oraz z niedożywienia !

Sprawa Polski

Co zostało ustalone:

Próby ujawnienia szkody dla narodu polskiego.

I ja się pytam, czy rząd, jako reprezent społeczeństwa powinien wbrew woli ogółu tak postępować? Już nie raz mieli nas głęboko i szeroko (np. ACTA), ale sprawa GMO (ustawa o nasiennictwie) uderza nas bezpośrednio. W nasze zdrowie i nasze dzieci. Czy świat oszalał? Niestety jak najbardziej… To jest smutne, ale jakże prawdziwe…

Polskie informacje na temat GMO, ciąg dalszy:

Każda żywność produkowana jest z roślin które są modyfikowane genetycznie, bo żadna z  uprawianych przez nas roślin NIE JEST ROŚLINĄ DZIKĄ!” – prof. Ewa Łojkowska, biotechnolog roślin.

Poężna baza informacji o GMO na oficjalnie stronie dr Zbigniewa Hałata

http://halat.pl/gmo.html

A jak to widzi nasza władza z Tuskiem na czele?

Ave

Ripsonar


[1] Henryk Wesołowski, str. 135/136

Advertisements